viernes, 18 de septiembre de 2015

Malèvitx cent anys desprès


 

Sabem que Kazimir Malèvitx [1] fou fundador del moviment suprematista (1915) i l’artisticitat de l'obra ens la dóna el context revolucionari del moment. L'ús d'una estètica radical és visible en el color negre -sinònim de dissidència- i d'uns canons "rococó" massa agradables per a la burgesia de l'època que només poden ser explicables en un llenguatge conceptual.

El formalisme de l'obra respon a unes necessitats com és transformar el gust, interessos i necessitats d’una societat post revolucionaria. Allò que veiem en negre és precisament el que simbolitza: una utopia revolucionaria.

Una copia del quadre seria simplement un plagi. I el valor de donar "valor a la copia de la copia" és simplement una qüestió d'estètica personal. Per què? Perquè potser ens combina el negre amb el color blanc del sofà d'Ikea que tenim al menjador i, a solucions baratetes, podem decorar econòmicament una paret amb una cartolina negre.  

Tractar l'obra subjectivament és simplement adjectivar-la de maca, sublim, lletja… però objectivament tampoc podem transmetre una opinió dogmàtica. Malèvitx ens convida a reflexionar-hi i donar al seu Quadrat negre caràcter de continuïtat.

Per aquesta raó en seguim parlant cent anys desprès.

El Quadrat negre [2] és únic igual que l’artista (Malèvitx [3] perquè s’expressa (a si mateix, des de i per) la radicalitat que representa: una utopia. I la utopia, com bé sabem, no la té una cartolina negre per barata que sigui.

 

 

[1] Kazimir Malèvitx, reivindicà la radicalitat emprant formes pures i planificades.

[2] Quadrat negre (1915) Oli sobre tela. 106,2 × 106,5 cm. Museu Estatal Rus.

[3] Kazimir Malevich: "Toda la pintura pasada y presente antes del suprematismo fue controlada por la forma de la naturaleza y espera su liberación al hablar en su propio idioma y no depender de la razón, el sentido, la lógica, la filosofía, la psicología, diferentes leyes de la causalidad y la vida cambia técnicos. " http://www.productionmyarts.com/arts-en-profondeur/20e-siecle/malevitch-carre-noir-fond-blanc-fr.htm

No hay comentarios:

Publicar un comentario